אספרגוס
האספרגוס מלא בוויטמינים A, C ו-E הנלחמים בסרטן – ומחקר משנת 2009 שפורסם גילה שבישול הגביר את פעילות נוגדת החמצון שלו ב-16% עד 25%.
מחקר נוסף מצא שבישול אספרגוס העלה את רמות החומצה הפנולית שלו, הקשורה בסיכון מופחת לסרטן.
תרד
בטח שמתם לב איך תרד מתכווץ כשאתם מבשלים אותו? אחד היתרונות של זה הוא שרוב הסיכויים שתאכלו יותר ממנו, וכתוצאה מכך תקצרו יותר מהחומרים המזינים שלו.
בנוסף, מחקר גילה כי אידוי של ירקות שומר על רמות הפולאט של התרד, זהו ויטמין B חשוב שלא רק משחק תפקיד ביצירת DNA אלא גם יכול להפחית את הסיכון למספר סוגים של סרטן.
פטריות
נוגדי חמצון הם חומרים קטנים וגיבורים שיכולים להגן על התאים שלנו מפני נזק חמצוני, דבר שעשוי להפחית את הסיכון שלנו למחלות כרוניות מסוימות.
חשיפת פטריות לחום מגבירה באופן דרסטי את פעילות נוגדת החמצון הכוללת שלו.
כבונוס נוסף, לפטריות מבושלות יש רמות גבוהות יותר של אשלגן, ניאצין ואבץ מאשר אלה הגולמיות.
סלרי
סלרי הופך לבריא יותר כאשר הוא מבושל. עם זאת, שימו לב שהפעולה נוגדת החמצון שלו גדלה רק באמצעות שיטות בישול מסוימות, כמו במיקרוגל, בישול בלחץ, צלייה, ואפייה. כשהוא הורתח, הסלרי איבד למעשה 14 אחוז מנוגדי החמצון שלו.
גזר
בטא-קרוטן הוא חומר הנקרא קרוטנואיד, הגוף שלנו הופך אותו לויטמין A, אשר ממלא תפקיד מרכזי בתמיכה בצמיחת העצם, בשיפור הראייה ובשמירה על כושר המערכת החיסונית.
הוא גם אחראי לצבע הכתום של הגזרים. בישול הירק הזה מגביר את רמות הבטא-קרוטן שלו. אם תבחרו לצלות אותם או להרתיח אותם זה תלוי בכם – רק הקפידו לדלג על מחבת הטיגון, שכן שיטה זו הפחיתה את רמות הקרוטנואידים ב-13 אחוזים. רמות הרבה יותר גבוהות של פיטונוטריינטים התגלו בגזרים שבושלו עם פחות מים, מיקרוגל היא אפשרות מצוינת (מכיוון ששיטה זו יכולה לחמם את הירקות במהירות עם מינימום צורך במים).
שעועית ירוקה
שעועית ירוקה מאודה יעילה יותר בהורדת כולסטרול, ביחס לשעועית ירוקה גולמית.
ובכל זאת, הדרך היחידה לקצור את התגמול התזונתי הזה היא לבשל אותם בצורה הנכונה. שעועית ירוקה יש רמות גבוהות יותר של נוגדי חמצון כשהן אפויות, במיקרוגל, או אפילו מטוגנות – אבל לא כשהן מורתחות או מבושלות בלחץ.